Migdałowe Ciasto Trzech Króli

Skład:
•    gotowe ciasto francuskie
•    150 g mielonych migdałów
•    50 g masła
•    100 g cukru
•    3 jajka
•    1 łyżka rumu
•    pół szklanki mleka
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Dwa jaja ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu do zagęszczenia, dodajemy masło, migdały i rum. Gotowy krem rozprowadzamy na cieście francuskim zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Pamiętamy o schowaniu całego migdała. Brzeg ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Całość smarujemy jajkiem i ostrym nożem nacinamy ciasto tak, aby później łatwiej było je dzielić na porcje. Pieczemy w nagrzanym do 210 st. C piekarniku ok. 30 minut. Ciasto można podawać ciepłe, bądź ostudzone do temperatury pokojowej.

Izabela Chudzyńska