Tarta z rabarbarem

Kruche ciasto:
•    80 g masła
•    50 g cukru
•    50 g mielonych orzechów laskowych
•    200 g mąki (jeśli rezygnujemy z orzechów to 260 g mąki)
•    1 jajko
Masa:
•    220 g cukru

•    500 g rabarbaru
•    2 cukry waniliowe
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    2 jajka
•    1 żółtko
•    200 g gęstej tłustej śmietany (36 %)

Wykonanie:
Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 28 cm. Formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Rabarbar kroimy i ze 100 g cukru i cukrem waniliowym gotujemy ok. 10 min. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4 łyżkami wody, wlewamy do masy rabarbarowej i zagotowujemy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Na ciasto wykładamy masę rabarbarową. Jajka i żółtko mieszamy ze śmietaną, 120 g cukru i cukrem waniliowym. Masę tę wylewamy na ciasto (w trakcie pieczenia zetnie się i będzie klasycznym kremem angielskim). Tartę pieczemy jeszcze ok. 25 min w temperaturze 180 st. C.

Izabela Chudzyńska