Mazurek kajmakowy z krówek (ten na zdjęciu przygotowałam z połowy porcji)

Skład:
Ciasto
•    300 g mąki
•    200 g masła
•    100 g cukru pudru (można mniej)
•    2 żółtka
•    2 łyżki śmietany
•    sól
Nadzienie
•    0,5 kg krówek
•    1 szklanka mleka
•    2 łyżki masła


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować i umieścić w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wraz z ciastem umieścić na godzinę w lodówce lub lepiej w zamrażarce. Po tym czasie upiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Na nadzienie należy rozpuścić krówki w mleku. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dodać masło. Gotowe nadzienie wylewamy na wystudzone ciasto i świątecznie dekorujemy.

Izabela Chudzyńska