Sernik z warstwą migdałowo-karmelową

Skład:
•    300 g masła
•    250 g mąki
•    325 g cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    4 jajka
•    sól
•    750 g twarogu (3-krotnie zmielony)
•    1 opakowanie budyniu waniliowego
•    60 płatków migdałowych
•    cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:
Ze 100 g masła, 250 g mąki, 75 g cukru, cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli przygotować kruche ciasto. Ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.
Następnie 100 g masła utrzeć na gładką masę z 150 g cukru. Rozbić 3 jajka. Żółtka i proszek budyniowy dodać do zmielonego twarogu, a następnie połączyć z przygotowaną wcześniej masą z cukru i masła. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą twarogową. Zmrożony spód z kruchego ciasta podpiekamy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 0C. Na tak przygotowany spód wlewamy masę serową i pieczemy w 180 0C ok. 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę migdałowo-karmelową. Do garnuszka wlewamy płynny miód, śmietanę kremówkę, dodajemy 100 g masła i 100 g cukru. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i dodajemy płatki migdałowe. Gotową masę wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze 20 min. Gotowy sernik dekorujemy cukrem pudrem, a z degustacją czekamy do całkowitego jego wystudzenia, tj. ok. 4 godzin.

Izabela Chudzyńska